Free-flow-linjasto = tarjoilulaitteet hajautettu eri ateriavaihtoehtojen / ruokalajien mukaan. Asiakkaat valitsevat haluamansa kokonaisuuden linjaston eri osista ja maksavat kassalle
Itsepalvelulinjasto = asiakas kokoaa itse kaikki aterian osat ja astiat
Palvelulinjasto = henkilökunta annostelee / antaa osan tuotteista ja asiakas täydentää haluamansa ateriakokonaisuuden itse
Free-flow- ja itsepalvelu-linjastoja käytetään lähinnä kouluissa, kahviloissa ja henkilöstöravintoloissa.
Kuva itsepalvelulinjastosta.
Free-flow-linjastossa saat liikkua valintasi mukaan.
Palvelulinjasto on harvinainen tarjoilumuoto, sillä se sitoo henkilökuntaa lounaan ajaksi.
Tarjoilijan tehtäviä itsepalvelu- sekä palvelulinjastossa on:
1. Tarkistaa astiat, tarjottimet, lautasliinat ja täydentää niitä tarpeen mukaisesti
2. Käynnistää linjaston koneet sekä laitteet
3. Asettaa tuotteet esille ja varata ottimet
4. Täydentää tuotteita riittävän usein
5. Työskennellä kassalla
6. Huolehtia asiakastilojen ja tarjoilulaitteiden siisteydestä koko ruokailun ajan
7. Tyhjentää ja pesetä linjasto ruokailun jälkeen
8. Kunnostaa linjasto seuraavaa päivää varten
9. Vie puhtaat astiat paikallensa
10. Täydentää pöytämausteet ja asettaa seuraavan päivän ruokalistat esille
Linjaston laitteet
Erilaisia tarjoilulinjaston kylmälaitteita on esim. kylmäaltaat, -tasot, -kaapit ja lasikot. Nämä pitävät ruoat ja juomat oikean lämpöisinä tarjollaoloajan. Kylmäallas on paras kylmäsäilytyspaikka. Mm. salaattia ja juomia pidetään kylmässä.
Kuva maitoautomaatista
Novobox = 10 tai 20 litran myyntipakkaus, johon maitoa pakataan ammattikeittiöitä varten
Lämpösäilytyslaitteilla saadaan lämpösäilytystä vaativat ruoat pysymään kuumina. Astioiden lämmittämiseen on omat laitteensa. Lämpösäilytyslaitteesta tarjoillaan ruokia, joiden lämpötila ei saa laskea alle 60. Lämpötila valitaan säilytettävän ruoan mukaan.
Lämpökaapit ovat lämpöhauteiden alarakenteissa. Ne ovat ruokien välivarastointia varten.
Yleisin käytössä oleva lämpösäilytystapa on vesihaude. Se täytetään aina lämpimällä vesijohtovedellä. Jos vettä on liikaa, tarjoiluastiat kelluvat ja jos vettä on liian vähän, laitteen ylikuumenemissuoja saataa laueta ja laitteesta katkeaa virta. Hauteen lämpötila säädetään vähintään 65, ettei ruoka jäähdy.
Jos tarjoiluastia koskettaa lämpöhauteen pohjaa, ruoka palaa kiinni astian pohjaan.
Lämpötaso ja lämpölevy
= käytetään valmiiden annosten lyhytaikaiseen säilytykseen ja noutopöydässä tarjolla olevien lämpimien ruokien kuumana pitämiseen. Lämpölamppuja tai lämpösäteilimiä voidaan asettaa tason yläpuolelle parantaakseen niiden tehoa.


Ylempi lämpölevy ja alempi lämpötaso
Omavalvonta
Tarjoilulinjaston hoitoon kuuluu monia omavalvontaan liittyviä toimia, esimerkiksi kylmä- ja lämpösäilytyslaitteiden lämpötilojen seuraaminen sekä kirjaaminen. Lämpötiloja tarkkaillaan koko työpäivän ajan. Kylmäsäilytyslaitteiden lämpötilat kirjataan ohjauspaneelin näytön mukaan. Kylmäaltaissa myös pidetään erillistä mittaria, josta näkyy todellinen lämpötila.
Lämpösäilytyslaitteissa puolestaan tarkistetaan, että termostaatti on asetettu oikeaan lämpötilaan. Lämpötila voidaan tarkistaa mittaamalla hauteessa olevan veden lämpötila lämpömittarilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti