Kielitaitoa korostetaan etenkin kansainvälisten yritysten henkilöstöravintoloissa, hotelleissa, kahviloissa ja ravintoloissa. Hyvä asiakaspalvelija osaa palvella asiakkaita sekä esitellä tarjottavat tuotteet Suomessa molemmilla kotimaisilla kielillä ja vähintään yhdellä vieraalla kielellä.
Asiakaspalvelijan on tunnettava tarjoamansa tuotteet niin, että hän pystyy auttamaan asiakkaita valintojen tekemisessä suosittelemalla tai kuvailemalla tuotteita. Hänen pitää pystyä opastamaan myös erityis-ruokavaliota noudattavia asiakkaita.
Asiakaspalvelija huolehtii siitä, että tarjottavia tuotteita, astioita ja ruokailuvälineitä on riittävästi koko ajan ja että ruokailutila on siisti. Omatoimisuuden lisäksi asiakaspalvelija tarvitsee kykyä työskennellä tiimissä. Innostunut asenne työhön välittyy asiakkaalle positiivisella tavalla.
Asiakaspalvelutilanteita saattaa joskus syntyä ongelmia. Asiakas ei aina ole tyytyväinen saamaansa palveluun. Tällöin asiakaspalvelijalta vaaditaan ongelmanratkaisukykyä, joustavuutta ja paineensietokykyä, jotta hän osaa ratkaista ongelmatilanteen heti asiakasta tyydyttävällä tavalla. Pahoittelut ja anteeksipyyntö sekä esimerkiksi ilmainen jälkiruoka tai hinnan alennus saattavat laukaista tilanteen myönteisesti. Asiakkailta saadut palautteet ovat osa omavalvontaa ja ne kirjataan kunkin yrityksen omavalvontajärjestelmään. Asiakaspalvelijan on osattava tuoda saamansa myönteiset ja kielteiset asiakaspalautteet julki koko työryhmälle. Lisäksi hänen on osattava tehdä mahollisia parannusehdotuksia palautteiden perusteella.
Asiakaspalvelijan ulkoinen olemus
1. Työasu
Kaikilla tarjoilijoilla tulee olla yhtenäinen työasu, joka soveltuu työhön, jossa sitä käytetään. Työasu ei saa kiristää ja sen tulee sopia eri vartalotyypeille. Työasun tulee myös olla helppohoitoinen sekä hengittävää materiaalia eikä se saisi hiostaa
- asiakaspalvelijan työasun tulee aina olla puhdas ja hyvin huollettu (mm. silitys) sekä ehjä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti